نیتروژن مایع (Liquid Nitrogen)

 

نیتروژن مایع (Liquid Nitrogen)

نیتروژن مایع مانند گاز نیتروژن بی رنگ, بی بو (بسیار شبیه به آب)می باشد. همان طور که اشاره شد نیتروژن مایع از تقطیر جز به جزء هوا به دست می آید (به بیان دیگر تحت فشار زیاد به صورت مایع درآمده است). حجمی مشخص از نیتروژن مایع، تقریباً 700 برابر فشرده تر از گاز نیتروژن در شرایط طبیعی می‌باشد.  در فشار جو، نیتروژن مایع در ۷۷ کلوین که برابر با ۱۹۶- درجه سیلیسوس و ۳۲۱- درجه فارنهایت است، به جوش می‌آید و دوباره به گاز تبدیل می شود.

 

کاربرد نیتروژن مایع

  • در پزشکی برای سرد کردن موضعی پوست پیش از بیرون کشیدن زگیل یا بافتهای ناسالم بکار می‌رود.
  • چون نیتروژن از لحاظ شیمیایی بی‌اثر است، به‌عنوان ایجاد جو بی‌اثر مثلا در جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • نیتروژن مایع بدلیل برودت زیاد ، کاربرد وسیعی در تهیه مواد غذایی منجمد و حفاظت آنها در مواقع حمل و نقل دارد.
  • هر بیمارستانی از تانک ازت مایع برای ذخیره سازی تخمک ها، نطفه، خون و حتی اعضای بدنی اهدا شده، استفاده می کند. در حقیقت، بیمارستان ممکن است بزرگترین مصرف کننده ی مخزن های ازت مایع باشند.
  • “فریزر ازت مایع” که با نام فریزر آزمایشگاهی نیز شناخته می شود به منظور نگه داشتن مواد مهم در یک دمای ثابت است.
  • تعلیق، پاکسازی و سرمایش رآکتورها و تانکرها
  • سایش برودتی مواد پلاستیکی
  • انجماد خاک جهت تخته کوبی تونل‌های زیرزمینی
  • خنک سازی بتن
  • جایگزین گاز و بخار جهت انفجار‌ها و آتش سوزی‌ها
  • میعان حلال‌ها
  • انتقال اسپرم ها جهت تلقیح مصنوعی در دامداری ها

 

چرا از تانک یا (Liquid Nitrogen Storage Tanks) برای نگهداری ازت مایع استفاده میکنیم؟

  • با توجه به دلایل زیر از تانک برای نگهداری نیتروژن مایع استفاده می کنیم
  • دمای بسیار پایین نیتروژن مایع
  • با کمترین تماسی با جسم گرمتر از دمای ۱۹۶- درجه سیلیسوس (نقطه جوش ازت مایع) دوباره به حالت گازی شکل خود تبدیل می شود. به همین علت باید از هرگونه تماس آن با اجسام دیگر ممانعت به عمل آورد (این جسم حتی می تواند هوا باشد) هوای عادی تقریبا 220 درجه سانتی گراد گرمتر از نیتروژن مایع می باشد.
  • نیتروژن مایع به قدری سرد می‌باشد که دراثر تماس با بافت زنده موجب یخ زدگی و سرمازدگی و در کل صدمات جدی آن بافت می‌شود.
  • ویال های یخ زده ممکن است در معرض دمای اتاق منفجر شوند.

 

با این تفاسیر تنها راه حل استفاده از تانک ازت مایع (Liquid Nitrogen Storage Tanks) می باشد که دارای جداره خلاء هستند و برخورد با فضای اطراف را تقریبا به صفر می رسانند. این تانک ها گران قیمت بوده و بسیار حساس و آسیب پذیر هستند. این تانک ها می توانند بسته به طراحی خود و عوامل دیگر از چند ساعت تا حتی یک سال نیتروژن مایع را نگهداری کنند.

 

 

تانک ازت

تانک های ازت در نمونه های آمریکایی و چینی با کمترین هدررفت
تانک ازت :
تانک ازت مخزن مخصوص حمل و نگهداری ازت مایع مناسب جهت آزمایشگاه‌های تحقیقاتی‌، مراکز ناباروری‌، درمانگاه‌ها‌، سرم سازی‌، داروسازی و مراکز تحقیقاتی می‌باشد.
نیتروژن مایع یا Liquid Nitrogen که به اختصار LN2 نامیده می­شود، حالت مایع گاز نیتروژن خالص می­باشد. این مایع در اثر تقطیر جزء به جزء هوا استخراج گشته و اکثرا در کارخانه های تولید گازهایی نظیر CO2 و O2 تولید می­شود. این مایع بی­رنگ، بدون بو و دارای چگالی نیتروژن مایع 807Kg/m3 (حدودا 20% سبکتر از آب در حجم برابر) می­باشد.

تانک ازت MVE با قیمت مناسب‌تر از نظر کیفیت با همتای آمریکایی برابری می‌نماید. فروش مدل‌ها و سری‌های مختلف تانک ازت کمپانی State Born انگلیس و Taylor Warton آمریکا نیز از فعالیت‌های دیگر این شرکت می‌باشد.

تانک ازت مخزن مخصوص حمل و نگهداری ازت مایع مناسب جهت آزمایشگاه‌های تحقیقاتی‌، مراکز ناباروری‌، درمانگاه‌ها‌، سرم سازی‌، داروسازی و مراکز تحقیقاتی است.
نیتروژن مایع یا Liquid Nitrogen که به اختصار LN2 نامیده می­شود، حالت مایع گاز نیتروژن خالص می­باشد. این مایع در اثر تقطیر (دستگاه آب مقطر گیری) جزء به جزء هوا استخراج گشته و اکثرا در کارخانه های تولید گازهایی نظیر CO2 و O2 تولید می­شود. این مایع بی­رنگ، بدون بو و دارای چگالی نیتروژن مایع ۸۰۷Kg/m3 (حدودا ۲۰% سبکتر از آب در حجم برابر) می­باشد.

https://smics.org/wp-content/uploads/2019/04/5cad02aa2b7d8.jpg

 

 

ارلن مایر

ارلن مایر یکی از ظروف و شیشه آلات آزمایشگاهی پرکاربرد آزمایشگاه و به شکل مخروطی با گردن باریک مطابق شکل می باشد، از ارلن مایر برای نگهداری، مخلوط کردن محلول ها اندازه گیری مایعات و حرارت دادن محلول ها استفاده می شود.

 

 

ارلن را اغلب از جنس بوروسیلیکات 3.3 که به حرارت مقاوم است می سازند و میتواند تا دمای 400 درجه سانتی گراد را تحمل کند و همین تحمل دمایی ارلن از نکات متمایز کننده ارلن مایر های با شیشه پیرکس اصلی و نمونه های مشابه تقلبی می باشد به طوری که نمونه های تقلبی تحمل دمایی بین 150 تا 300 درجه دارند.

 باریک بودن دهانه ارلن مانع تبخیر زیاد محلول خواهد بود. دهانه ارلن را نیز می توان در صورت لزوم با چوب پنبه بست و محکم کرد.

 ارلن ها در دو نوع دهانه بدون روداژ و روداژدار ساخته می شوند ، نوع روداژدار دارای دهانه ای سمباده ای شده  با روداژ مشخصی در سطح داخلی،خارجی و یا در هر دو سطح می باشد که امکان اتصال و جوینت (Joint) شدن ارلن با اتصالات و رابط های شیشه ای با روداژ یکسان و تشکیل یک ست مشخص برای کاربردی خاص را می دهد شکل خاص مخروطی ارلن موجب می شود که ایستایی زیادی داشته باشد و به همین دلیل تقریباً هرگز واژگون نمی شود. 

 

صفحه قبل 1 صفحه بعد
<-blogads->